Mihai Ion, născutîn 1937

Familiasalucra cu tinicheași cu cupru. Trăiaușieicanomaziîncorturi. El a fostdeportat la Bug al vârsta de 5 ani.

Mihai Ion geboren: 1937

“Nu aveamvoiesăpunemnici un piciorafară din lagăr. De nevoie am tăiatcaisaucâini. Căcinoiaveamdoiși a cincea parte aanilor nu aveamnimic de mâncare. Nimicsăpunemîngură… La începutcelpuținmaiaveamcorturilenoastre… Apoi am fostnevoițisă ne săpămbordeieînpământși am fostindesațiacolo. Era frig… Acoloeramcompletizolați.Nu erauoameniînjur. Era uncâmp liber șilagărul.

Și cine maiaveacumvacevabani – acela se furișapeascunsîn sate și a încercatsăfacărost de ceva de mâncare. Ne spuseseră: Dacăieșiafarăteîmpușcăm!”

Despresituația cu aprovizionarea la Bug Mihai Ion a relatat: “Nu era nimiccalumea de mâncareșidacă era, mâncarea era nesărată. Noi nu aveamvoiesămergemîn sate. Dacă ne prindeauîn sate încasambătaie.“ Întrebare:Chiarnimeni nu a încercatsă scape de acolo? “Nimeni nu ascăpat de acolo. Șidacăai fi scăpatar fi trebuitsăarățiun document. Decinimeni nu a fugit. Nimeni a reușitsăevadeze.“ La întrebareace au făcut cu morții, undeerauîngropați, a răspuns: “Dacă se găsea un țigangrasprintremorți, ăla era mâncat.”