Галини Іванівни Кириченко

„Мені було зрозуміло, що німці усіх розстріляють”

Halina Iwanowna Kiritschenko

Під час німецької окупації мати Галини Іванівни Кириченко (1935 року народження, Переяслав-Хмельницький) продовжувала працювати в місцевому колгоспному господарстві.

Незважаючи на свій юний вік разом з нею почала працювати і сама Галина Іванівна, яка не хотіла лишатися дома сама.

Вона дотримувалася усіх інструкцій спостерігача без суперечності: „Якщо б я не послухалась, він би мене вдарив або вбив би. Мені було зрозуміло, що німці усіх розстріляють.”

Одного разу німці були б не забрали її батька, тому що вважали його євреєм чи ромом за  його темну шкіру і зовнішній вигляд. Вони відпустили його, бо в його радянському паспорті (в якому тоді була зазначена національність) стояло не „циган“ а „українець“.

Сім’я нарешті втекла до совхозу під Черкасами, головою якого також був ром. Німці не знали цього, бо він  був „світлим” і вважався етнічним українцем. З міста надходило декілька дзвінків: „Чи є між вами цигани?“ Він відказував: „Ні“.

На завершення інтерв’ю, Галина Іванівна поскаржилась, що антициганство є проблемою і в сучасному суспільстві. Деякі незносять ромів за їх походження. Галіна Іванівна просто констатує: „Ми – цигани, так що з того?“ Ми однакові: „Ти людина і я людина.“